SVK – info elokuu 2024

Vanhempainillat:

ke 21.8. klo 17.00 luokkien 1–5 vanhempainilta

ke 28.8. klo 17.30 luokkien 6–9 vanhempainilta

ke 4.9. klo 17.30 lukion 1.vuosikurssin vanhempainilta

Tervetuloa koululle vanhempainiltaan! Vanhempainillat alkavat yhteisellä osuudella, jonka jälkeen on luokkakohtaiset tapaamiset.

Elokuun tapahtumia:

pe 16.8. lukion 1. vuosikurssin tervetuliais- ja ryhmäytymispäivä

ke 21.8. lukion uusintakoe (kevään 5.jakson kokeiden uusintamahdollisuus)

to 22.8. – la 24.8. kaksi oppilasta ja opettaja Yhteinen Itämeri -hankkeen leirillä Suomenlinnassa

ti 27.8. urheilupäivä perusopetuksessa

ke 28.8. Abiturienteilla 100-aamua koulupäiviä jäljellä

to 29.8. Itämeripäivä

Syyskuun tapahtumia

ma 9.9. – ke 11.9. koulukuvaus, erillinen aikataulu tiedoksi lähempänä kuvauspäivää

to 5.9. – pe 6.9. UNESCO-kouluverkoston syyspäivillä kaksi opettajaa ja kaksi oppilasta

ke 11.9. ja pe 13.9. unkarilaisia opiskelijoita ryhmän 11 vieraina

ma 16.9. – ma 30.9. syksyn yo-kirjoitukset

23.9. – 2.10. koe- ja arviointiviikko lukiossa

ti 26.9. Euroopan kielten päivä

pe 27.9. Kodin ja koulun yhteistyöpäivä, rehtorin aamukahvi koululla (ilmoittautuminen erilliseen kutsuun tulossa Wilmaan)

Kerhotoiminta alkaa syyskuussa. Tiedote kerhoista ja linkki ilmoittautumisiin lähetetään koteihin Wilman kautta.

Järjestyssäännöt 

Jokainen oppilas ja opiskelija sitoutuu noudattamaan järjestyssääntöjä. Järjestyssäännöt tuovat turvallisuutta koulupäivään. Järjestyssäännöt https://www.svk-edu.fi/perusopetus/jarjestyssaannot/  ja https://www.svk-edu.fi/lukio/jarjestyssaannot/ käydään läpi luokanvalvojan tai ryhmänohjaajan johdolla lukuvuoden alussa. Niiden noudattamisen tärkeydestä on hyvä keskustella myös kotona lapsen kanssa.

Tänä lukuvuonna koulun järjestyssääntöjä päivitetään liittyen mm sääntöön kännyköiden käytöstä koulussa ja koulun alueella ja seuraamuksiin luvattomasta ja häiritsevästä kännykän käytöstä.

Lukuvuoden teema on tunne- ja vuorovaikutustaidot (kaveritaidot)

Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat laaja-alaista osaamista, erityisesti itsestä huolehtimista ja arjen taitoja (L3) sekä kulttuurista osaamista, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja (L2, ks. OPS).

Näitä taitoja harjoitellaan systemaattisesti opettajan johdolla mm. kohtaaminen, itsetuntemus, rauhoittumistaidot, ihmissuhteet ja kaveritaidot, tunteet ja selviytymistaidot. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelemisella on myönteinen vaikutus kouluviihtyvyyteen ja hyvinvointiin ja sitä kautta oppimistuloksiin. Pyrimme tällä tavalla myös ennaltaehkäisemään koulupoissaoloja, kiusaamista ja syrjintää.

Turvallisesti liikenteessä  

Me aikuiset olemme itse esimerkkinä lapsille ja nuorille liikennesääntöjen noudattamisessa. Lapset saattavat käyttäytyä liikenteessä arvaamattomasti, he eivät pysty havainnoimaan vielä liikennettä ja ennakoimaan vaaroja. Sen lisäksi kännykän ja/tai kuulokkeiden käyttö liikenteessä heikentää tarkkaavaisuutta. Ajakaa hiljaa Kaarelankujalla tuodessanne lapsenne kouluun tai hakiessanne häntä koulusta. Kiitos niille polkupyöräilijöille, joilla on kypärä päässään, näytätte hyvää esimerkkiä muille turvallisuudesta.

Oppilaiden mopojen parkkipaikka on jalkapallokentän päädyssä. Potkulaudat, skuutit yms jätetään niille tarkoitettuun telineeseen säilytykseen koulupäivän ajaksi ja pyörät pyydetään jättämään koulun pihan pyörätelineisiin lukittuina. Huoltopihan pyöräteline on vain henkilöstön käyttöön.

Sähköauton latauspisteet ovat koulun henkilöstön käyttöön varattuja.

Puhukaa lapsenne kanssa myös käyttäytymisestä joukkoliikenteessä. Bussipysäkeillä meno on välillä vaarallista. Kiivetään aidan päälle, tönitään, hypitään ajotielle. Juostaan ihan bussin vieressä, kun kuljettaja hiljentää pysäkille, koska halutaan olla ensimmäisenä sisällä bussissa. Huomaavaisuus muita kanssamatkustajia kohtaan kuuluu hyviin käytöstapoihin.

Valvonnat, ruokailu ja välipala

Ulko-ovet ovat päivän aikana lukossa. Mikäli oppilas myöhästyy, hän soittaa oman kotialueensa ovikelloa. Ruokailun jälkeen perusopetuksen luokkien 1-8 oppilaille on pidempi toimintavälitunti. Koulun pihalla on paljon mahdollisuuksia aktiviteetteihin välitunneilla. Kannustamme liikkumiseen välitunnilla.

Oppilaiden ruokailuajat on porrastettu ikäluokittain. Kaikki ruokailevat koulun ruokalassa.

Valvonnasta koulupäivän aikana vastaavat opettajat. Koulun alueelta ei saa poistua luvatta koulupäivän aikana.

Välipalaa saa ruokalasta klo 13.15–13.30 välitunnilla. Välipalaliput maksetaan koulun tilille ja ne voi lunastaa kuittia vastaan virastomestarilta. Yhden lipun arvo on 50 senttiä ja lippuja myydään 25 kpl:n erissä 12,50 euroa. Välipalan myynti tapahtuu välipalalipuilla. Oppilaat voivat tuoda omia terveellisiä eväitä ja syödä välipalaa ruokalan pöydissä.  Iltapäivätoimintaan osallistuvat 0-2 luokkien lapset saavat toimintaan sisältyvän välipalan ruokalassa.

Arvoesineet, älypuhelimet ja tabletit

Kouluun ei kannata ottaa mukaan arvokkaita laitteita tai muuta arvokasta omaisuutta eikä kantaa mukanaan paljoa rahaa. Oppilailla on arvokkaita kännyköitä ja tabletteja, jotka valitettavasti saattavat unohtua tai kadota. Luokkien 5–9 oppilailla ja lukiolaisilla on käytössään lukittava oppilaskaappi. Oppilaskaapin koodia ei pidä antaa eikä kertoa kavereille. Myös luokkien 1-4 oppilailla on avainkortilla lukittava lokero käytössä.

Yläluokkalaiset saavat käyttöönsä koulusta kannettavan tietokoneen. Koulu on hankkinut tietokoneet leasing-sopimuksella. Tietokonetta tulee säilyttää ja käsitellä huolellisesti. Käyttäjäsopimuksessa on sitouduttu korvaamaan huolimattomasta tai tahallisesta toiminnasta aiheutuva vahinko.

Katoamistapaukset pyrimme aina selvittämään, usein se voi olla kovin vaikeaa. Koulu ei ole vastuussa kadonneista arvotavaroista.

Läsnäolo koulussa

Oppilailla on velvollisuus ja oikeus osallistua opiskeluun ja olla läsnä oppitunneilla. Huoltajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että oppilaan ja opiskelijan oppivelvollisuus tulee suoritettua (Perusopetuslaki 26§, Oppivelvollisuuslaki).

Yli 4 vuorokauden pituiseen poissaoloon koulusta on anottava kirjallisesti lupa rehtorilta etukäteen. Myöhästyneitä loma-anomuksia koulu ei käsittele. Lupahakemuslomake on Wilmassa. Koulutyön aikana tehdyt lomamatkat ja niistä aiheutuneet poissaolot luovat oppilaalle helposti mielikuvan siitä, ettei koulunkäynti ole kovinkaan tarpeellista. Harkitkaa niitä perusteellisesti.

WILMA

Poissaolot merkitään Wilma-ohjelmaan. Ilmoittakaa, mikäli Wilma-tunnukset ovat kadoksissa tai unohtuneet. Ottakaa yhteyttä koulun kansliaan tunnusten aktivoimiseksi. Uusien oppilaiden sekä perusopetuksen 1. luokkien ja lukion 1. vuosikurssin huoltajat saavat avainkoodin Wilma -tunnusten tekemiseen kirjeitse. Pitäkää huolta siitä, että lapsi ei saa käyttöönsä tunnuksianne.

Jos salasana unohtuu, huoltaja menee Wilman aloitussivulle, antaa käyttäjätunnuksensa ja napsauttaa ”Unohditko salasanasi”. Sen jälkeen Wilma kysyy sähköpostiosoitetta ja tunnusta. Sähköpostiin tulee sitten ohjeet, miten toimia.

Yhdenvertainen ja turvallinen kouluarki Koulussa ei hyväksytä minkäänlaista kiusaamista eikä syrjintää. Kiusaamistapauksiin puututaan aina, jos sellainen tulee tietoomme. Jos epäilette lastanne kiusattavan tai on syytä uskoa hänen kiusaavan muita, ottakaa rohkeasti yhteyttä kouluun. Rohkaiskaa lasta kertomaan opettajalle tai oppilashuoltohenkilöstölle asiasta. Perusopetuksessa jatketaan vertaissovittelua VERSO-ohjelmaa, jossa isommat oppilaat sovittelevat pienempien kiistoja ja riitoja. Kiusaamistapauksissa ja vakavammissa riidoissa asiaa hoitavat aina aikuiset.

Ottakaa yhteyttä kouluun!

Ensimmäisenä kannattaa yleensä ottaa yhteyttä luokanvalvojaan tai opettajaan Wilman kautta. Myös oppilashuoltohenkilöstö auttaa mielellään, kun koulutyö ei jostain syystä suju toivotulla tavalla. Kaikki yhteydenotot sovitaan ensin etänä.

Koulupsykologin, koulukuraattorin ja kouluterveydenhuollon palvelut järjestää Helsingin kaupunki.

Ville Mutka / Milena Pekari alkaen 2.9., kuraattori: 040 637 7926

Karoliina Kukkonen, psykologi: 040 159 5022

Emilia Flinck, terveydenhoitaja: 050 310 5602

Saara Tikkanen, terveydenhoitaja (ma-ti): 040 626 2209

Koululääkärin vastaanottoajasta sovitaan terveydenhoitajan kanssa.

Lukuvuoden työ- ja loma-ajat

Syyslukukausi 8.8.2024 (to) – 21.12.2024 (pe)

Syysloma 14.10.2024 (ma) – 18.10.2024 (pe)

Joululoma 22.12.2024 (la) – 6.1.2025 (ma)

Kevätlukukausi 7.1.2025 (ti) – 31.5.2025 (la)

Talviloma 17.2.2025 (ma) – 21.2.2024 (pe)

Vapaapäivä pe 2.5.2025 Korvataan erikseen sovittavalla lauantaityöpäivä lukiossa (koe), perusopetuksessa luokilla 6-9 iltakoulu ja luokilla 1-5 iltajuhla.

Jaksot:

  1. jakso 8.8. – 30.9.2024
  2. jakso 1.10. – 27.11.2024
  3. jakso 28.11.2024 – 4.2.2025
  4. jakso 5.2. – 4.4.2025
  5. jakso 7.4. – 31.5.2025

Hyvää alkanutta kouluvuotta kaikille! 

Tuula Väisänen

rehtori

 

Родительские собрания:

21.8 в 17.00 родительское собрание в 1-5 классах.

28.8 в 17.30 родительское собрание в 6-9 классах.

4.9 в 17.30 родительское собрание в лицее, первый год обучения.

Добро пожаловать на родительские собрания! После общего вступления для всех родителей состоятся встречи с учителями по своим классам.

Школьные мероприятия в августе

Пятница 16.8 день знакомства студентов первого года обучения в лицее.

Среда 21.8 повторная сдача курсовых экзаменов за последний пятый период обучения в лицее

Четверг 22 – суббота 24 августа лагерь проекта Yhteinen Itämeri в Суоменлинна, 1 учитель 2 ученика

Вторник 27.8. спортивный день в 1-9 классах.

Среда 28 Абитуриенты, 100 aamua

Четверг 29.8. День Балтийского моря

Школьные мероприятия в сентябре

9.-11.9 фотографирование

11.9. и 13.9. студенты из Венгрии в гостях у 11-ой группы

16–30.9 осенние выпускные экзамены

23.9–2.10 неделя курсовых экзаменов и оценивания учебы в первом периоде, лицей

26.9 Европейский день языков

27.9 встреча с директором школы за чашкой кофе (день сотрудничества школы и дома, приглашение и регистрация по сообщению в Wilma, позже).

Кружки начнут работать в сентябре. С информацией о работе кружков и записи можно будет ознакомиться в электронном журнале Wilma.

Правила поведения в школе

Каждый ученик обязуется выполнять правила поведения школы. Общие правила обеспечивают безопасность пребывания в школе. Классный руководитель либо руководитель группы обсуждает школьные правила с учениками в самом начале учебного года (https://www.svk-edu.fi/perusopetus/jarjestyssaannot/  и https://www.svk-edu.fi/lukio/jarjestyssaannot/). О важности соблюдения правил необходимо говорить и в семейном кругу.

В этом учебном году правила поведения в школе будут обновляться. Особенно это касается правил пользования мобильными устройствами в школе, на территории школы, а также ответственности учеников за нарушение правил.

Тема года – Навыки эмоционального взаимодействия и межличностного общения

Навыки эмоционального взаимодействия и межличностного общения представляют собой широкие компетенции. Особенно важными представляются бытовая (L3) и культурная компетентность ребёнка, а также его способность к самовыражению и коммуникации (L2) (см. OPS).  Эти навыки и умения, включая способность к преодолению трудностей, поддержке дружеских отношений со сверстниками, а также стремление к самопознанию, систематически отрабатываются и развиваются под руководством учителя. Такая практика положительно влияет не только на эмоциональное состояние ученика в течение школьного дня, но и  на общее его благополучие, а, следовательно, и на результаты обучения.  Развивая вышеперечисленные навыки, умения и способности учащихся, мы также пытаемся предотвратить пропуски занятий в школе, случаи издевательства и дискриминации.

Безопасность дорожного движения

Необходимо помнить, что взрослые люди подают пример детям и подросткам в том, как они соблюдают установленные правила дорожного движения. На дороге дети могут вести себя непредсказуемо, им трудно оценивать ситуацию и предвидеть опасности. Кроме того, пользование мобильным телефоном и/или наушниками снижает внимание ребенка. За рулем автомобиля около школы передвигайтесь медленно и спокойно. Выражаем благодарность тем велосипедистам, которые ездят на велосипеде в шлеме. Этим вы подаете хороший пример остальным.

Ученики оставляют мопеды на парковке около футбольного поля. Для самокатов имеется своя парковка. Самокаты необходимо пристегивать. Просьба оставлять велосипеды на парковке во дворе школы пристегнутыми к раме. Велосипедная парковка сзади школы предназначена только для персонала школы.

На территории школы имеется небольшая заправочная станция для электромобилей. Она предназначена для автомобилей персонала школы.

Чрезвычайно важно беседовать дома с детьми о безопасности дорожного движения.  Ситуации на автобусных остановках бывают опасными. Ученики залезают на ограждения, толкаются, прыгают на проезжую часть. Дети даже бегут около автобуса, пока водитель подъезжает к остановке, снижая скорость. Все это ради того, чтобы первыми оказаться в автобусе. Такое поведение является крайне опасным.

Дежурство, школьное питание и полдник

В течение дня входные двери школы закрыты. Если ученик опаздывает, он звонит в зуммер.

Днем у учеников 1-8 классов есть одна длинная перемена. Школьная территория оборудована различными приспособлениями для активного отдыха учеников на переменах.

Ученики обедают в школьной столовой по сменам. Учителя дежурят в столовой и других помещениях школы на переменах.

Полдник выдается на перемене в 13.15-13.30. Для приобретения купонов на полдник необходимо перечислить деньги на счет школы и получить купоны у вахтера школы.  Стоимость одного купона – 0,50е (в пачке 25 купонов, итого 12,50е). Кроме того, ученики могут приносить свой полдник из дома и кушать в школьной столовой.  Ученикам группы продленного дня (0-2 классы) выдается свой полдник в столовой. 

Ценные вещи, смартфоны и планшеты

Не рекомендуется брать в школу дорогостоящие устройства, ценные вещи и большие суммы денег. Ученики пользуются ценными телефонами и планшетами, которые они, к сожалению, могут забывать и терять. У учеников 5-9 классов и старшеклассников имеются в пользовании персональные шкафы. Код личного шкафа не нужно рассказывать друзьям. Ученики 1-4 классов также получат в пользование личные шкафы с замком-карточкой.

Ученикам 7-9 классов выдают в личное пользование компьютеры. Школа получает эти компьютеры в аренду. Важно обращаться с ними аккуратно. Небрежное обращение, а также намеренное причинение ущерба компьютерам влечет за собой возмещение убытков.

Ученики должны бережно относиться к школьной технике. Мы пытаемся расследовать все случаи пропаж, хотя зачастую это оказывается нелегко. Школа не несет ответственности за пропавшие вещи учеников.

Посещение школы

Ученик имеет право на образование, но в то же время он обязан посещать школу. В обязанности родителей (законных представителей) входит предоставить ребенку возможность посещать школу (согласно 26§ Закона об общем среднем образовании).

В случае предполагаемого отсутствия ученика в школе более 4 дней необходимо заполнить письменное заявление на имя директора школы. Бланк заявления находится в Wilma. Личные поездки в школьное время влекут за собой много пропусков. У ученика может создаться впечатление, что ходить в школу не обязательно. Старайтесь избегать ненужных поездок.

WILMA

Пропуски занятий отмечаются в электронном журнале Wilma. Если вы забыли пароль, обратитесь в канцелярию школы. Родителям новых учеников, первоклассников, а также учеников первого года в лицее высылается информация по применению пароля по почте. Убедитесь в том, чтобы ребенок не имел доступа к вашему аккаунту в Wilma.

Если вы забыли пароль, вам необходимо запросить новый пароль на сайте электронного журнала Wilma. Новый пароль и инструкции будут посланы вам на вашу электронную почту.

Справедливый и безопасный школьный день

Травля и дискриминация любого рода не приемлемы в стенах Финско-русской школы. Все случаи подобного отношения тщательно рассматриваются. Если вы заподозрили, что ваш ребенок вовлечен в конфликт, свяжитесь с нами. Старайтесь больше спрашивать ребенка о его отношениях с другими школьниками, настраивайте на доверительную беседу.

Будьте на связи с нами!

В первую очередь по всем вопросам обращайтесь к классному руководителю и другим учителям посредством электронного журнала Wilma. Другие работники школы также окажут поддержку. На первом этапе общения встречи проводятся дистанционно.

Услуги школьного психолога и школьного куратора предоставляются муниципалитетом города Хельсинки.

Куратор Ville Mutka, с 2 сентября Milena Pekari 040 6377926

Школьный психолог Karoliina Kukkonen 040 1595022

Школьная медсестра, прием пон.-пят. 9-15

Медсестра Emilia Flinnk тел. 050 3105602

Медсестра Saara Tikkanen ma-ti 040 6262209.

На прием к школьному врачу можно записаться у школьной медсестры.

Рабочие дни и каникулы                   

Осенний период 8.8.2024 – 21.12.2025

Осенние каникулы 14.10.2024 – 18.10.2024

Рождественские каникулы 22.12.2024 – 6.1.2025

Весенний период 7.1.2025 – 31.5.2025

Зимние (лыжные) каникулы 17.2.2025 – 21.2.2025

Выходной 2.5.2025

В течение года одна суббота будет рабочей. В лицее это будет день контрольных работ, в 6-9 классах вечерняя школа и в 1-5 классах вечерний праздник.

  Четверти:

1-я четверть 8.8. – 30.9.2024

2-я четверть 1.10.- 27.11.2024

3-я четверть 28.11.2024 – 4.2.2025

4-я четверть 5.2. – 4.4.2025

5-я четверть 7.4. – 31.5.2025

Поздравляю всех с началом нового учебного года!

Туула Вяйсянен

Директор Финско-русской школы

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *